Jag bor hos er

Bo Och Trivas I Lönnen Studentbostäder​

På den här sidan har vi samlat information som kan vara bra för dig som bor hos oss att känna till. Alla våra lägenheter är väl utrustade med ordentliga kök och egen dusch och toalett samt fiberanslutning för supersnabbt internet. Vi hoppas att du trivs hos oss och att din bostad erbjuder en trygg och bekväm tillvaro för dig under din studietid.

Ladda ner Boappa

Få tillgång till all information om ditt boende på ett enkelt sätt via appen Boappa.

Hyran Betalas I Förskott Varje Månad​

Hyran ska betalas i förskott senast den sista vardagen före varje månads början. För att undvika betalningsanmärkningar, dröjsmålsränta eller inkassokostnader är det viktigt att hyran betalas i tid. Om du inte betalar hyran alls eller är sen upprepade gånger med inbetalningarna, kan du förlora din hyresrätt och bli avhyst från din bostad.

Lönnen Studentbostäder AB aviserar ett helt kvartal åt gången. Observera att avierna är månadsstyrda. Anmäl dig gärna till e-faktura, Lönnen Studentbostäder AB är betalningsmottagare. Du anmäler dig i din internetbank. Om du tappat bort din hyresavi är du välkommen att ringa eller maila oss.

Om du har problem att betala hyran, kontakta alltid Lönnen Studentbostäder AB innan fakturan förfaller. Om fakturan går vidare till inkasso förs kostnader samt ränta till kapitalkostnaden

Bekvämt Med Autogiro

Autogiro är ett bekvämt sätt att betala hyran och du är säker på att den alltid blir betalad i rätt tid. Det enda du behöver se till är att det finns pengar på ditt bankkonto dagen före dragningsdagen. Pengarna dras sedan från ditt konto på förfallodagen (den sista vardagen i månaden). Vi meddelar dig från vilken månad autogirobetalningen börjar gälla. Väljer du att betala med autogiro skickar vi endast ut hyresavier vid ändring av hyresbeloppet. Kontakta oss för anmälan om autogiro.

Lönnen Studentbostäder
c/o Riksbyggen
E-post: lonnen@riksbyggen.se
Telefon: 054-29 34 70​ (vardagar kl 9.30 – 11.30)

Bostadsbidrag​

Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Bidraget är beroende av din inkomst, ålder och din bostad. Maxbeloppet är 1300 kr i månaden (2019). Du hittar mer information och ansökningshandlingar på Försäkringskassans sida för ”bostadsbidrag till unga (under 29 år)”.​

Var Rädd Om Din Lägenhet!​

För att lägenheten ska vara fräsch och kunna användas av fler efter dig för lång tid framöver har vi några enkla regler för dig att ta hänsyn till.

Husdjur är inte tillåtna. Eftersom nästa hyresgäst eller någon av dina grannar kan vara allergiker ber vi dig att inte ha husdjur i lägenheterna.

Vi försöker undvika att borra och skruva upp saker på väggarna. Det går kablar i väggarna (framförallt ovan och runt alla vägguttag) som lätt kan ta skada om en borr eller skruv träffar de rör som kablarna går i. I badrummet är det helt förbjudet att borra och skruva upp något överhuvudtaget med hänsyn till de tätskikt som finns för att hindra fukt från att tränga in och orsaka skador.

Du Ansvarar Vid Utflyttning​

Tänk på att du som hyresgäst vid utflyttning alltid har ansvar för att återställa lägenheten till samma skick som den var i när du flyttade in. Åtgärder du behöver göra ska alltid utföras fackmannamässigt, vilket innebär att arbetet ska utföras av sakkunnig person med erforderlig kompetens för uppgiften. Om du är osäker kontakta gärna oss på Lönnen Fastigheter så förklarar vi. Om du inte följer dessa anvisningar anses inte dina åtgärder som fackmannamässiga vilket innebär att du kan bli ersättningsskyldig.

Felanmälan & Jour​

Lönnen Studentbostäder förvaltas av Riksbyggen som tar hand om alla typer av felanmälan. För All felanmälan oavsett tidpunkt kontakta Riksbyggen Dag & Natt på telefon 0771-860 860

Låsbart Vindsförråd​​

Till varje lägenhet ingår ett låsbart vindsförråd. Förråden är ungefär en kvadratmeter stora. För att låsa ditt vindsförråd skaffar du själv ett passande hänglås. Alla vindsförråd finns samlade på våningsplan 4 på Sommargatan 118. Du som bor på Sommargatan 116 har fått en passerbricka som fungerar för att komma in i vindsförrådet här (men inte i tvättstugan). Brandfarliga vätskor eller liknade är förbjudet att förvara i vindsförråden. Om du är osäker kontakta oss.​

Sortering och hantering av sopor

Utanför entrén finns en sopstation där du slänger dina sopor. Vi sorterar matavfall och restavfall. Tänk på att hålla rent och snyggt i och kring sopstationen. Var alltid noggrann så att inget hamnar utanför.

Tvättstuga i varje hus

I varje hus finns en gemensam tvättstuga. Du bokar den ena sida av tvättstugan (Röd eller Grön) och delar därför utrymmet med någon annan. Du har bara möjlighet att tvätta i tvättstugan i det hus där du själv bor och det är endast dit din passerbricka fungerar. Under tvättiden har du tillgång till 2 maskiner och 2 torktumlare.

Du både tvättar och torkar tvätten på den sida av tvättstugan som du har bokat och rengör alltid maskiner, golv och ho efter användning (glöm inte luddet i torktumlaren!). Om du är osäker på hur maskinerna eller de olika tvättprogrammen fungerar, finns en manual i tvättstugan.

Tvättider framgår av bokningstavlan. Var vänlig respektera tiderna.

Praktiskt Om El​

El ingår i det obligatoriska hyrestillägget och du behöver därför inte teckna något eget el-abonnemang. Tillsammans försöker vi tänka på miljön och hålla nere förbrukningen genom att släcka lampor och stänga av apparater och dra ur laddare. På så sätt spar vi energi, minimerar brandrisk, gör en insatts för miljön och håller nere kostnaderna.

Några tips om du vill spara energi:

  • Dra ur dina laddare när telefonen/datorn har laddat färdigt
  • Inte ha för kallt i ditt kylskåp/frys
  • Koka din mat med lock
  • Släck lampor när du går hemifrån
  • Duscha inte längre än du behöver

Tv och surf ingår i hyrestillägget

För dig som bor hos Lönnen Studentbostäder ingår surf i det obligatoriska hyrestillägget.Det ingår en anslutning på 100/100 Mbit från All Tele som är redo att användas direkt när du flyttar in. Allt du behöver är en nätverkskabel och om du vill surfa trådlöst behöver du en egen trådlös router. Vill du beställa fler tjänster eller läsa mer om dina nuvarande, ladda ner All Tele info broschyr här.Om du har frågor eller behöver hjälp med att komma igång kontaktar du Bredbandshjälp i Sverige AB. De har öppet måndag till fredag kl 9-18 och nås på 054-444 0010 eller info@bredbandshjalp.se. ”Kom igång” hjälp ingår och behöver du köpa en router eller liknande hjälper de till även med det.I tillägget ingår även ett antal kabel-tv kanaler via Sappa. Om du har frågor om ditt internet eller ditt tv utbud, kontakta Sappa.

Testa Din Brandvarnare​

I varje lägenhet sitter en brandvarnare monterad i taket för din trygghets skull. En gång per år behöver du som hyresgäst testa brandvarnaren så att den fungerar som den skall. Detta gör du förslagsvis i samband med att du flyttar in och sedan vid samma tidpunkt varje år alternativt om du har varit borta en längre tid.

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det.

Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren och då gör du en felanmälan via webbformuläret (se nedan).

Anmäl Fel Så Snart Som Möjligt​

Ibland händer det att saker går sönder, inte fungerar eller att du bara är osäker på hur något fungerar. Om du är osäker så är du välkommen att kontakta oss på 054-29 34 70 eller lonnen@riksbyggen.se för rådgivning.Akut felanmälan Om ett fel är akut, det vill säga att det inte kan vänta tills nästa telefontid, gör du en akut felanmälan. Denna möjlighet finns för din trygghet och ska därför inte missbrukas. Det kan till exempel vara att din kyl eller frys går sönder, elavbrott i bostaden, tvättmaskinen har stannat med dina kläder i eller att du har förlorat dina nycklar. Akut felanmälan dygnet runt: Ring 0771-860 860.